Flexitarian Diyeti, diyetisyen Dawn Jackson Blatner tarafından, insanların hala ılımlı hayvan ürünlerini tüketirken, vejetaryen yemenin faydalarından yararlanmasına yardımcı olmak için ortaya çıkmıştır.

Bu yüzden bu diyetin adı esnek ve vejeteryan kelimelerin bir kombinasyonudur. Yarı vejeteryan bir yeme tarzıdır.

Flexitarians hayvansal ürünler tükettiği için vejetaryenler veya veganlar olarak kabul edilmezler.

Flexitarian beslenme şekli bir diyetten çok yaşam tarzıdır.

İlkeleri şu şekildedir;

Çoğunlukla meyve, sebze, baklagiller ve tahılları tercih ediniz.

Hayvansal protein yerine bitkilerden gelen proteine ​​odaklanın.

Esnek olun ve zaman zaman et ve hayvansal ürünleri beslenmenize dahil edin.

En az işlenmiş gıdaları ve en doğal yiyecekleri tüketmeye özen gösterin.

Flexitarian Diyeti ,esnek doğası ve kısıtlama yerine geçebilecek besinlere odaklanması nedeniyle, daha sağlıklı yemek isteyen insanlar için popüler bir seçimdir. Genel olarak, amaç daha çok besleyici bitkisel gıdalar ve daha az hayvansal gıdalar tüketmektir.

Flexitarian Diyet kilo kaybına yardımcı olabilir ve kalp hastalığı, kanser ve tip 2 diyabet riskinizi azaltabilir. Bununla birlikte, çoğu araştırma vejetaryen ve vegan diyetlerini analiz ederek, flexitarian yemenin benzer faydalara sahip olup olmadığını değerlendirmekte zorlanmaktadır.

Flexitarian beslenmenin sağlık üzerindeki etkileri;

Kanser

78.000 kişide kolorektal kanser vakaları üzerine yapılan 7 yıllık bir çalışma, yarı vejetaryenlerin vejetaryen olmayanlara kıyasla bu tür kansere yakalanma olasılığının% 8 daha az olduğunu bulmuştur.

Diyabet

60.000’den fazla katılımcı üzerinde yapılan bir araştırma, yarı vejeteryanlar veya flexitarianslarda tip 2 diyabet prevalansının vejetaryen olmayanlara göre% 1.5 daha düşük olduğunu bulmuştur.

Kalp hastalığı

11 yaşın üzerindeki 45.000 yetişkinin ardından yapılan bir çalışmada vejeteryanların , vejeteryan olmayanlara göre % 32 daha düşük kalp hastalığı riskine sahip olduğunu bulmuşlardır.

Flexitarian diyet çevre dostu bir beslenme biçimidir. Bitki bazlı diyetler daha az fosil yakıt, toprak ve su kullanır.

Flexitarian diyette dikkat edilmesi gereken olası besin yetersizlikleri şunlardır;

B12 vitamini

Çinko

Demir

Kalsiyum

Omega-3

B12 vitamini eksikliği ile ilgili bir araştırma, tüm vejeteryanların eksiklik riski altında olduğunu, hamile vejeteryanların % 62’sinin ve yaşlı vejeteryanların % 90’ının B12 eksikliğine sahip olduğunu göstermektedir.

B12 vitamini sadece hayvansal ürünlerde bulunur. Bir flexitarian’ın dahil etmeyi seçtiği hayvansal ürünlerin sayısına ve miktarına bağlı olarak, bir B12 takviyesi önerilebilir.

Flexitarian bireyler ayrıca daha düşük çinko ve demir depolarına sahip olabilir, çünkü bu mineraller en iyi hayvansal gıdalardan emilir. Bu besin maddelerinden yeterli miktarını sadece bitkisel gıdalardan elde etmek mümkün olsa da, flexitarians’ların bunu başarmak için diyetlerini buna göre planlamaları gerekir.

Çoğu kabuklu yemişler ve tohumlar, tam tahıllar ve baklagiller hem demir hem de çinko içerir. Bu besinlerin yanına C vitamini kaynağı eklemek, bitki bazlı gıdalardan demir emilimini arttırmanın iyi bir yoludur.

Bazı flexitarians süt ürünlerini sınırlayabilir ve süt ürünlerindeki besin değerlerini elde etmek için bitki bazlı kalsiyum kaynaklarını yemeleri gerekebilir. Kalsiyum yönünden zengin bitki besinleri arasında lahana, pazı ve susam bulunur.

Son olarak, flexitarians genellikle yağlı balıklarda bulunan yeterli omega-3 yağ asitleri almaktan kaçınmaktadır. Omega-3’ü bitki bazlı kaynaklardan almayı tercih etmektedir. Bitki bazlı omega-3, alfa-linolenik asit (ALA) formunun kaynakları, ceviz, chia tohumu ve keten tohumu içerir.

Flexitarian yemenin size çeşitli miktarlarda et ve hayvansal ürün tüketme esnekliği verdiğini unutmayınız. Diyet iyi planlanmışsa ve çeşitli tüm gıdalar içeriyorsa, beslenme eksiklikleri endişe kaynağı olmayabilir. Esnek yemek sadece et tüketiminizi azaltmak anlamına gelmez. İşlenmiş etleri, rafine karbonhidratları ve ilave şekerleri sınırlamak, Flexitarian diyetinin diğer önemli yönleridir.

Flexitarian Diyet’in hiçbir ciddi sağlık riski veya yan etki belirtisi olmamıştır. Ancak, sağlık probleminiz varsa, önemli diyet değişiklikleri yapmadan önce doktorunuzdan ve beslenme uzmanınızdan destek alınız.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir