Ramazanda yeterli ve dengeli beslenmek oruç dönemi için çok önemli. Ramazan boyunca beslenme planımız ne kadar dengeli olursa bağışıklığımız da o kadar güçlü kalacaktır.
Öncelikle sahur yapmadan kesinlikle oruç tutmayınız. Mutlaka sahur yapınız. Sahur öğününü atlamak halsizlik,tansiyon düşüklüğü,konsantrasyon bozukluğu, kan şekerinde dalgalanmalar, vücudun susuz kalması gibi problemlere yol açabilir.
Sahur öğünümüz tokluk süresi uzun ve hazmı kolay besinler seçilmelidir.
Klasik kahvaltılar bizim için en güzel seçenektir.
Sahuru ikiye bölüp önce kahvaltı öğünümüzü yapıp daha sonra kısa bir ara ve yoğurt/kefir gibi besinler tüketerek gün içerisindeki açlığımıza bir destek daha verebilirsiniz.
İftar öğününde çok kısa sürede çok fazla besin tüketme eğilimine girmeyiniz. Gün boyu aç olan midenizi bir anda doldurmayın. Hızlı yemek yemek hazımsızlık şişkinlik gaz gibi problemlere yol açacaktır.
İftarı ikiye bölmek en güzel planlama olacaktır. Orucunuzu açtıktan sonra çorbamızı tüketip 10-15 dk yemeğe ara veriniz. Ana Öğüne geçtikten sonra yavaş yavaş yiyiniz ve besinleri iyi çiğneyiniz. Tüm günü tek öğüne sığdırmayınız.
Vitamin, mineral ve lif alımı açısından dengeli öğünler tercih edin.
İftardan sonra yeterli su için. Suyu yemek sırasında tüketmeyin.
İftardan sonra bir ara öğün ekleyin bir porsiyon taze meyve yanında kefir/süt güzel bir tercih olacaktır.
Şerbetli ağır tatlılardan kaçınınız.Tatlı tercihlerinizi hafta da bir defa sütlü tatlılardan yapın.
Mümkün oldukça iftardan sonra hareket etmeye çalışın, ev egzersizleri yapın.
Uyku düzeninize dikkat edin.